A faanyagokról: milyen betegségek okozhatnak problémát?

faanyag-norlandfatelep

A különböző faanyagoknál óriási figyelmet kell fordítani a védekezésre, mert nagyon sokféle betegség, kártevő megtámadhatja őket, amik miatt használhatatlanná is válhatnak. Mivel ilyenkor szükséges pótolni az anyagot, ez plusz kiadást eredményez. Érdemes tisztában lenni, hogy melyek azok a káros tényezők, amik felelősek lehetnek a problémákért, így még időben, célirányosan lehet gondoskodni a védelemről, ezáltal nem veszhet kárba a megvásárolt faanyag.

A fenyőfélékből készült faanyagoknál bizonyos esetekben megfigyelhető az úgynevezett kékülés, ami igencsak súlyos problémákat eredményezhet. A jelenséget gombák okozzák, amik először az anyag felületét, később pedig a keresztmetszetét támadják meg. Elsősorban a nagyobb nedvességtartalommal rendelkező faanyagoknál fordulhatnak elő, ezen kívül pedig helytelenül összerakott, hosszabb ideig tárolt anyagoknál is jelentkezhetnek. Ahhoz, hogy ezek a gombák ne támadják meg a fát, nagyon fontos, hogy az anyag előkezelésen essen át. Amennyiben ezzel kapcsolatban a vevőknek nincsen túl sok tapasztalatuk, érdemes szakember segítségét kérni ehhez, aki a megfelelő szereket felhasználva gondoskodik a védelemről. Ezen kívül léteznek más farontó gombák, amik az élő és feldolgozott faanyag táp – és vázanyagát egyaránt képesek lebontani. Ennek hatására jelentős mértékben megváltoztatják a fa tulajdonságait, felépítését. A gombák mellett a rovarok is óriási gondokat okozhatnak. Az élősködők főként a száradó fűrészáruban, a már beépített faanyagban, és a friss döntésű fákban telepedhetnek meg. Járatokat hoznak létre az anyagokban, ilyen körülmények között pedig a gombák is megjelenhetnek.

Telephelyünkön vásárlóinknak biztosítjuk a különböző védelmi eljárásokat, így nem érhetik kellemetlen meglepetések a faanyagok felhasználásakor. Nálunk sokféle termék közül válogathat. Legyen szó felújításról, barkácsolásról, építkezésről, választékunkban megtalálhatja azokat az anyagokat, amikre szüksége van. Ha kérdései lennének a termékeinkkel kapcsolatban, keressen fel bennünket megadott elérhetőségeinken!

Ez a bejegyzés a Blog van közzétéve. Könyvjelző permalink.