Kötőelemek: ha ácsmunka, akkor ezekre mindenképp szükség lesz!

kötőelem

Mindegy, hogy tetőszerkezet, faszerkezetű ház, vagy egyéb építmény felépítéséről van szó, a kötőelemek elengedhetetlenek ahhoz, hogy a kész szerkezet megfelelően stabil és erős legyen. Attól függően, hogy milyen típusú kötésről van szó, többféle kötőelemet is lehet alkalmazni.

Régen, századokkal ezelőtt a fa csapolása volt a legáltalánosabb kötési eljárás, de az ácskapocs már ekkor is fontos szerephez jutott a tetőgerendák egymáshoz rögzítésekor. Az ácskapocs tehát a legrégebben használatos kötőelem, és annak ellenére, hogy ennyire régi módszerről van szó, mind a mai napig kapható, és használják is a különféle építkezéseken.

Nem feledkezhetünk meg a szögekről sem, amik szintén a régi módszerek képviselői, ám manapság sokkal többször lehet találkozni a csavarokkal ezek helyett. Mivel a fa a beépítésekor még nem vesztette el minden nedvességtartalmát, a későbbi években zsugorodhat deformálódhat, ami nem kedvez a szöggel történő rögzítésnek, hiszen az a szög és az általa ütött lyuk fala közötti súrlódáson alapszik. Ha a lyuk a fa kiszáradása miatt kitágul, akkor a szög elveszíti a tapadást, kilazul, és ez egyenes út a faszerkezet tönkremeneteléhez. Éppen ezért érdemesebb a csavaros kötést választani, hiszen egyrészt oldható, másrészt állítható, és a későbbi meghúzásával erősebbé is tehető.

A kötőelemek kategóriájába tartoznak még az oszloptalpak, amelyeknek létezik állítható és fixen kialakított változata is, a nevükből pedig kikövetkeztethető a szerepük: az oszlopok alátámasztására szolgálnak. Az állítható változat – hasonlóan a csavaros kötéshez – előnyösebb megoldást biztosít, hiszen bármilyen deformáció vagy apróbb hiba esetén utánállítást tesz lehetővé, ami a probléma megszűnését eredményezi, míg a fix változat esetében ez nem megoldható.

Ha kötőelemeket szeretne vásárolni, tekintse meg kínálatunkat, és rendeljen pár kattintással! Amennyiben kérdése lenne termékeinkről, vagy a rendelés menetéről, akkor kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot megadott elérhetőségeink egyikén!

Ez a bejegyzés a Blog van közzétéve. Könyvjelző permalink.